Roel van ’t Oever (VV Berkum) en Joop Kleinnijenhuis en Jan Bosch* (VV Den Ham) maken zich sterk voor een duurzame sportvereniging. Een lagere energierekening houdt de clubkas immers in een gezonde conditie.
Sport en duurzaamheid is eigenlijk een heel goede combinatie!
Roel van ’t Oever: “Bij ons in Berkum is het denken over duurzaamheid eigenlijk informeel begonnen. Gedeputeerde Rietkerk komt hier af en toe een wedstrijd bijwonen en dan praten we over allerlei dingen. Al in 2011 hadden we het tijdens zo’n wedstrijd eens over innovatie en duurzaamheid, en dat het raar was dat voetbalclubs daar helemaal niet mee bezig waren. Zouden we daar niet wat aan kunnen doen? Zo is het bij ons begonnen. En dan gaat het natuurlijk uiteindelijk eerst om besparingen; om ‘groene’ Euro’s”.
Joop Kleinnijenhuis: ”Ja, bij ons in Den Ham was het ook in eerste instantie het geld waar het om draaide. Daar moeten we gewoon eerlijk in zijn. Het begon in Den Ham met plannen voor nieuwbouw. Wij stonden voor een grote investeringen, in bijvoorbeeld een nieuwe kantine. Dat hebben we breder getrokken, ook om investeringen rendabeler te maken. Want het levert gewoon geld op! Maar daarnaast is sport en duurzaamheid een heel goede combinatie; want je bent buiten, met gezondheid en met jongeren bezig!”.
Roel van ’t Oever: “De beweging naar duurzaamheid is echt vanuit de clubs zelf gekomen; van onderaf! En nu is de KNVB ook aangeschoven. Heel mooi! Er is inmiddels een kennisplatform, gestart met VV Berkum en VV Den Ham als ‘trekkers’ , waarop 20 gemotiveerde verenigingen nu al kennis en ervaringen delen. En zo willen we graag dat meer verenigingen aanhaken! Wij vinden dat onze clubs vitaal moeten zijn! Alleen vitale clubs kunnen ‘extra’ dingen aan! En bij ons, in Berkum, zijn dat twee ‘rollen’: een duurzame, en een maatschappelijke. Maatschappelijk bijvoorbeeld sport en beweging voor bijzondere doelgroepen. Daarom hebben we bijvoorbeeld ook geïnvesteerd in een mini-arena, met boarding erom, zodat de bal niet zo makkelijk van het veld raakt op woensdagmiddag met ‘voetbal speciaal’ . En daarnaast willen we dus investeren in duurzaamheid.”
De helft van onze energiebehoefte wordt gedekt
Roel van ’t Oever: “Bij ons was de directe aanleiding het aanschaffen van zonnepanelen voor op de daken van gemeentelijke gebouwen. Daar vielen wij tenslotte ook onder. En we kregen 158 zonnepanelen voor de helft van de prijs op alle daken op het zuiden. Doordat we die kregen en actief zichtbaar maakten, konden we er ook sponsors aan koppelen. We hebben zo’n 250 sponsoren, een gezond zakelijk netwerk, en voor hen, maar ook voor onze leden, hebben we een avond georganiseerd om de mensen te wijzen op alle regelingen die er bij de provincie beschikbaar zijn voor duurzame investeringen. Dat weet haast niemand, en die regelingen zijn geweldig! En nu hebben we 2 zonneboilersystemen en meer dan 150 zonnepanelen. Die dekken de helft van onze energie behoefte”.
Joop Kleinnijenhuis: “In Den Ham hebben we nu ook een duurzame houtgestookte ketel, als een soort stadsverwarming, en daarmee besparen we 23.000 kuub gas per jaar. We gebruiken dus geen gas meer, maar duurzame houtpallets uit de gemeente Twenterand. Dat draait nu een jaar en we zijn er erg tevreden over. Dit is niet een investering die je in 5 of 6 jaar terugverdient, zoals zonnepanelen; dit kan gewoon 25 jaar staan. Een grote investering dus, maar vanwege het enthousiasme dat er bij de club leeft, hebben we gezegd: “dit moeten we gewoon doen; wij durven dit aan!”. Om een voorbeeld te stellen, en om toekomstgericht helemaal onafhankelijk te zijn van gasprijzen. Daarnaast is isolatie heel belangrijk; daar zijn we ook mee aan de slag gegaan, en dat zijn we nu aan het afronden met overal dubbel glas. ‘Onderhoudsarm’ is trouwens ook een thema in duurzaamheid waar verenigingen iets mee kunnen, vinden wij, want kijk, nu hebben we nog flink veel vrijwilligers, maar hoe zit dat in de nabije toekomst als mensen langer moeten blijven werken? Dat vind ik wel een punt dat me zorgen baart, want dan wordt het een stuk moeilijker om vrijwilligers te vinden voor onderhoudswerkzaamheden. Dus als je nu bouwt, doe het dan zo onderhoudsarm mogelijk!”.
Vragen of wilt u gebruik maken van onze diensten? Neem contact met ons op middels de onderstaande gegevens.